INDICATIES
Voor wie en wanneer is speltherapie een goede behandeloptie?
Soms zie je dat iemand in de knel zit. Je merkt het bijvoorbeeld aan stemmingsveranderingen, psycho-somatische klachten, problemen in contact of gedragsmoeilijkheden, zoals bijvoorbeeld:
- teruggetrokken of juist drukker dan normaal
- slecht slapen, angstig dromen
- weer gaan bedplassen
- lichamelijke klachten als buikpijn of hoofdpijn
- eetproblemen
- snel prikkelbaar, boos, snel en veel huillen
- vaker ruzie
- zich moeilijk kunnen concentreren
- leerproblemen
- angsten
- negatief zelfbeeld of
- faalangst
Ook als gevolg van vervelende ervaringen kan iemand in de problemen komen en hinder ondervinden in het dagelijks functioneren.
Bijvoorbeeld na:
- het verlies van een geliefd persoon
- een ongeval of ernstige ziekte
- pesten
- slachtoffer of getuige te zijn van mishandeling/geweld
- seksueel misbruik
- scheiding van ouders
- oorlog of
- een ramp
Verder kan speltherapie geïndiceerd zijn bij mensen met acceptatieproblematiek, die moeite hebben met het aanvaarden van en omgaan met (veranderingen in) de eigen situatie en eigen mogelijkheden en beperkingen.
Bijvoorbeeld:
- lichamelijke handicap
- chronische ziekte
- verstandelijke beperking
- beperking door ADHD, ASS
- verandering in de gezinssituatie, uithuisplaatsing, adoptie, gebroken/samengesteld gezin
- veranderingen in de woon-, leef-, school- of werksituatie
- levensfaseproblemen
Als een kind, of ook een jongere of volwassene, hier langere tijd last van heeft, als mensen in de omgeving elkaar niet meer begrijpen, het geduld of contact verliezen, dan kunnen een gezonde ontwikkeling en een gezonde relaties in de verdrukking komen. Soms is hulp van buitenaf nodig om grotere problemen te voorkomen. Speltherapie kan in deze situaties helpen.
Speltherapie biedt mogelijkheden voor alle leeftijden
van 3 tot en met 12 jaar
Speltherapie is het meest bekend als behandeloptie voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Spel is voor kinderen van deze leeftijd het expressiemiddel bij uitstek. Spelen sluit aan bij de belevingswereld van kinderen. In individuele speltherapie is er alle aandacht voor behoeftes, gevoelens en gedachten. Het kind kan zich vrij en veilig uiten en nieuwe positieve ervaringen opdoen. Dat helpt om te veranderen, te groeien en zich (emotioneel, sociaal en cognitief) te ontwikkelen. Een goed contact met de ouders heeft een positieve invloed op het verloop en effect van de behandeling van een kind. Daarom worden ouders/verzorgers altijd betrokken bij de behandeling. Afhankelijk van de hulpvraag in gesprekken en/of in ouder-kindtherapie of gezinsspelsessies.
van 0 tot en met 5 jaar
Ook zeer jonge kinderen kunnen te maken krijgen met traumatische of stressvolle gebeurtenissen, ontwikkelingsproblemen of relatieproblemen. Het blijkt dat juist voor deze jonge kinderen de stress van gebeurtenissen en problemen grote impact kunnen hebben, juist omdat er in deze periode zo veel gebeurt in hun ontwikkeling (neurologisch, relationeel, fysiek, emotioneel, en cognitief), juist omdat ze er nog niet over kunnen praten en juist omdat ze hierin zo afhankelijk zijn van hun omgeving. Hoe eerder er aandacht en hulp is hiervoor, hoe eerder een kindje zich weer in positieve richting kan ontwikkelen. Zo kunnen ernstigere problemen worden voorkomen. Speltherapie kan ook al op jonge leeftijd worden ingezet, omdat we naast verbale- vooral werken met non-verbale middelen (doen en ervaren i.p.v. praten). Omdat voor deze jonge kinderen de ouder-kindrelatie essentieel is, doen ouders/verzorgers actief mee in de ouder-kindspeltherapie of gezinsspeltherapie. Door samen kijken naar het spel van hun baby of peuter kunnen ouders hun kind je beter leren begrijpen en begeleiden. Door samen te spelen groeit het plezier, vermindert de stress en verstevigt het contact en de band tussen ouder en kind.
voor jongeren en volwassenen
Ook voor jongeren en volwassen kan vaktherapie, goede mogelijkheden bieden. Bijvoorbeeld voor mensen die het moeilijk of niet fijn vinden over hun problemen te praten, of juist voor mensen die heel veel over hun problemen praten of denken, maar desondanks emotioneel in de knel blijven zitten. Speltherapie voor jongeren en volwassenen kan ingezet worden bij psychosociale problemen, bijvoorbeeld negatief zelfbeeld, burnout, life-events, stemmingsveranderingen, psycho-somatische klachten, acceptatieproblemen, problemen in sociale contacten, ingrijpende gebeurtenissen, emotionele problemen, relatieproblemen, angstklachten, schuldgevoelens, verliesverwerking. De benadering en werkvormen worden uiteraard afgestemd op de behoeftes, mogelijkheden en interesses van de cliënt