WERKWIJZE | VERLOOP VAN DE BEHANDELING
Aanmelding
Wanneer je denkt dat speltherapie jou of je kind kan helpen, kun je contact opnemen, nadere informatie opvragen en op eigen initiatief aanmelden. Vaak wordt iemand ook verwezen naar speltherapie, bijvoorbeeld op advies van een (huis)arts, specialist, psycholoog, of jeugd- en gezinswerker. Een verwijzing is alleen nodig bij bekostigde zorg (Jeugdwet via de gemeente of (zorg)verzekering via behandelend arts). Voor meer informatie kun je een mail sturen: info@speltherapie.nl of bellen: 06-47952226.
Kennismaking en start
In therapie is een goed contact en vertrouwen belangrijk. Wil je weten of je hier op de juiste plek en bij de juiste persoon bent met je hulpvraag? Dan kunnen we een afspraak maken voor een kennismaking. Een eerste korte kennismaking is gratis en vrijblijvend.
Wanneer duidelijk is dat er een indicatie is voor speltherapie, dan plannen we een intake. Hierin komen de reden van aanmelding, de voorgeschiedenis en je zorgen en wensen aan de orde. Daarna kunnen we afspraken maken omtrent de behandeling.
Beeldvorming, eerste fase van de behandeling
Omdat iedere situatie anders is en ieder mens uniek, wordt de behandeling gestart met een kennismaking/observatiesfase. Vaak bestaat deze uit 3 tot 5 spelsessies en een (ouder)gesprek. In deze tijd krijgt de therapeut een beeld van de problematiek van de cliënt en de situatie en zoekt ze naar de aanwezige potenties en veerkracht. De client kan zich op een eigen persoonlijke, speelse of creatieve manier uiten en experimenteren met de mogelijkheden in speltherapie. Afhankelijk van de hulpvraag wordt in overleg gekozen voor individuele speltherapie, ouder-kindtherapie, relationele of gezinsspeltherapie.
Werkwijze speltherapie voor kinderen
Voordat een kind gaat spelen en iets van zichzelf durft te laten zien, zal het zich veilig en vrij moeten voelen in de spelkamer. De speltherapeut heeft alle aandacht voor het kind. Ze bouwt een vertrouwensrelatie op. Het kind wordt uitgenodigd, binnen veilige grenzen, te bepalen wat en hoe er gespeeld wordt. Door hiernaar te kijken en te luisteren leert de speltherapeut het kind, zijn gevoelens en zijn moeilijkheden kennen. De speltherapeut geeft het kind de gelegenheid om emoties te uiten en helpt bij het beleven van nieuwe ervaringen. Door mee te leven, mee te spelen en woorden te geven aan het spel krijgt het kind de ondersteuning om over moeilijkheden te communiceren en zo zijn problemen te kunnen gaan verwerken.
Werkwijze speltherapie voor jongeren en volwassenen
Kom je als jongere of volwassene voor speltherapie, dan kies je samen met de speltherapeut voor speelse of creatieve activiteiten en werkvormen die jou kunnen helpen, bijvoorbeeld om te ontspannen, om stress te verminderen, om emoties te leren herkennen, of gevoelens van verdriet, angst, frustratie of boosheid te uiten, om je zelfvertrouwen te vergroten, om assertiever te worden en meer grenzen te stellen of je juist flexibeler te kunnen opstellen. De speltherapeut geeft je de gelegenheid om op een eigen persoonlijke en prettige manier emoties te uiten en helpt je bij het beleven van nieuwe ervaringen. Door te doen en te ervaren, worden je kwaliteiten zichtbaar en krijg je de ondersteuning om confrontaties of tegenslagen aan te gaan en problemen te verwerken. Dit inspireert, geeft nieuwe inzichten, stimuleert je persoonlijke ontwikkeling en kan op den duur meer evenwicht brengen.
Vervolg therapie
Wanneer vanuit de intake of de observatie duidelijk is dat behandeling nodig is en speltherapie de geschikte vorm van hulp is, maken de speltherapeut en de cliënt (en/of diens ouders/verzorgers) gezamenlijk een behandelplan. Met elkaar worden afspraken gemaakt voor het doel, de werkwijze, de frequentie en de te verwachten duur van de therapie. Vaak wordt gekozen voor individuele therapie. Soms sluiten ouder-kindsessies, gezinsspeltherapie of groepsbehandeling beter aan bij de hulpvraag.
Element praktijk voor speltherapie biedt behandeling op maat, afgestemd op de persoon en zijn/haar (gezins)situatie en op wat wenselijk en nodig is. Dit betekent dat er een verschil kan zijn in zowel de benadering, werkvormen, materialen en in tempo, als in duur van de behandeling.
Om een indicatie te geven van de vervolgbehandeling (dus ná de intake en beeldvormende fase): Een kortdurend vervolgtraject zal bestaan uit een 5 tal speltherapiesessies. Voor een middellang vervolgtraject kunt je uitgaan van 12 tot 20 speltherapiesessies. Bij complexe problematiek kan de behandeling een jaar of langer duren.
Contact met ouders/opvoeders
Bij kindertherapie zijn ouders/opvoeders de onmisbare schakel in de behandeling en het veranderingsproces van het kind. In oudergesprekken geeft de therapeut informatie over het verloop van de therapie en de ontwikkeling die het kind doormaakt. Uiteraard is er in de oudergesprekken ook ruimte voor de ervaringen, emoties, twijfels en vragen die je als ouder kunt hebben. Een goed contact tussen therapeut en ouders draagt bij aan een positief resultaat van de behandeling. De frequentie en de inhoud van de oudercontacten wordt in overleg bepaald.
Doorverwijzing
Soms is nader onderzoek of een andere vorm van hulp of expertise nodig. Is dat het geval, dan zoekt de speltherapeut mee naar de mogelijkheden en de juiste doorverwijzing.
Afsluiting
Wanneer de problemen zijn verdwenen of weer hanteerbaar zijn voor de cliënt, het kind en/of het gezin, dan kan de therapie worden afgerond. We bespreken samen wanneer en hoe we op een goede manier kunnen afsluiten en afscheid kunnen nemen. Soms wordt een afspraak gemaakt voor een follow-up.
Je bent als oud-cliënt altijd welkom om weer contact op te nemen, ook na jaren, als er opnieuw moeilijkheden zijn in je leven of als je gewoon even wilt laten weten dat het goed met je gaat